Ankara’da pilates salonu denetimleri arttı

Ankara’da pilates salonu denetimleri arttı

Türkiye’nin her yerinde aletli pilates salonlarının sayısı artmaya başladı. İstanbul ve Ankara’da sayısız aletli reformer pilates salonu açılırken, yeni salonlar da açılmaya devam ediyor. Bu illerin yanı sıra İzmir, Antalya, Bursa gibi kentlerle birlikte diğer başka birçok yerde pilates salonları faaliyet gösteriyor.

Türkiye genelinde özellikler Ankara’daki pilates salonlarının sayısının artmasıyla birlikte denetimler de sıkılaştırıldı. Türkiye Cimnastik Federasyonu artan pilates salonlarını kontrol altına almak için denetim ekiplerini bölgelere gönderdi. Denetçiler Ankara’daki Batıkent, Yenimahalle, Çankaya, Eryaman, Çakırlar, Demetevler, Çayyolu, Keçiören, Etimesgut, Sincan, Dikmen, Ümitköy, Ayrancı ve Kızılay gibi tüm bölgelerdeki pilates eğitimlerini verildiği yerleri denetlemeye başladı.

Denetimler sonucunda pilates derslerinin verildiği yerlerin birçoğunun ruhsatsız olduğu ortaya çıktı. Türkiye Cimnastik Federasyonu’nun 1 ve 2. Kademe Pilates Eğitmenlik Sertifikası olmayan salonların hem pilates eğitimi vermesi hem de pilates salonu açması mümkün olmadığı için ilk etapta gerekli uyarılar yapılarak sonraki süreçte ruhsatsız pilates salonlarının kapatılması planlanıyor.

Denetimlerde ortaya çıkan bir gerçek ise pilates eğitimlerinin merdiven altı diye tabir edilen mekanlarda yapılması. Hiçbir yasal statüde bulunmayan ve nereden sertifika aldığı belli olmayan kişiler, bir apartman ya da bir rezidans dairesinde bir odaya koydukları reformer aletiyle pilates dersleri veriyor. İnternetten ve sosyal medyadan yapılan reklamlarla müşteri çekmeye çalışan bu işletmeler hem pilatesin sağlıklı koşullarda gerçekleşmesi adına iyi izlenim vermiyor hem de denetim ve sistem dışına çıkarak olumsuz sonuçların ortaya çıkmasına neden olabiliyor.

Resmi sertifikaları olan ve tüm yasal prosedürleri yerine getiren pilates salonları ile gerekli resmi setifikaları olmayıp herhangi bir yerden aldıkları sertifikalarla ruhsatsız olarak faaliyet gösteren pilates salonlarının birbirinden ayırt edilmesi gerekiyor. Türkiye Cimnastik Federasyonu da hem bu ayrımı yapmak hem de artan şikayetler üzerine denetimlerini sıkılaştırmaya başladı.

Ankara’da pilates salonları ruhsatsız

Bir pilates stüdyosunun pilates eğitimi verebilmesi için öncelikle Türkiye Jimnastik Federasyonu’nun 1 ve 2. Kademe Pilates Eğitmenlik Sertifikasını alması gerekiyor. Başka yerlerden ya da kurumlardan alınan sertifikaların pilates salonu açmak için resmi bir geçerliliği bulunmuyor. Daha sonra gerekli diğer çok sayıdaki prosedürlerin tamamlanmasıyla birlikte ilgili belediyeden işyeri ruhsatı alınması şart. Burada Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü denetimleri yapılıyor. Sonraki süreçte ise yine federasyonun denetimiyle birlikte Pilates Salonu Yeterlilik Belgesi, Türkiye Jimnastik Federasyonu’ndan alınıyor. Bu prosedürlerin ardından ise yine Gençlik ve Spor Bakanlığı İl Müdürlüğü’nden pilates salonu açma ruhsatı almak gerekiyor.

BU işlemlerin hepsi çok uzun uğraş, zaman ve emek gerektiriyor. Önemli bir miktarda da sadece bu prosedürler için para harcaması yapılıyor. Hal böyle olunca kişiler işin kolayına kaçıp sertifikasız ve ruhsatsız bir şekilde pilates eğitimleri verip kolayca para kazanmaya çalışıyor. Diğer taraftan pilates salonunun resmi prosedürlere göre yapan işletmeler ise haksız rekabetle karşı karşıya kalınıyor.

Federasyon uyarıyor

Bugün Ankara’da yüzlerce pilates salonu bulunuyor. Burada aletli pilates eğitimleri veriliyor. İnsanlar reformer’ların züerine çıkarılıyor. Ancak bu salonların çok büyük bölümü kaçak olarak faaliyet gösteriyor. Ankara Batıkent’teki pilates salonlarının yanı sıra, Çakırlar, Eryaman, Demetevler, ve Kızılay gibi bölgelerdeki pilates salonlarının da çoğunun ruhsatı yok. Önemli bir bölümünün de tabelası bile yok. Sosyal medyadan yapılan reklamlarla müşteri toplayan bu işletmeler her an kapanma tehlikesiyle karşı karşıya. Türkiye Cimnastik Federasyonu, pilates salonu açmak ya da pilates eğitmeni olmak isteyenlere uyarıda bulunurken, denetimlerin daha da sıkılaştırılacağını ve sertifikasız ve ruhsatsız pilates dersi veren kişi ya da salonların hem kapatılacağını hem de cezai işlem uygulanacağını açıklıyor.