Pilates ile spiker gibi oturup manken gibi yürüyün

Pilates ile spiker gibi oturup manken gibi yürüyün

Televizyonda spikerleri görüyorsunuz ve nasıl dik durabildiklerini merak mı ediyorsunuz… Ya da podyumdaki mankenleri görüp nasıl dimdik yürüdüklerine şaşırıyor musunuz… Aslında spikerler gibi dik oturmak ya da mankenler gibi dik yürümek bayanlar için hiç de hayal değil. Artık aletli pilates yaparak bayanlar hem dik oturuyor hem de dik bir şekilde yürüyebiliyor. Bu da pilatesin sayısız faydalarının yanında ‘bayanlar neden pilates yapmalı’ sorusunun en net cevaplarından birini oluşturuyor. hareketsiz ve sağlık yaşamanın gittikçe arttığı bugünlerde pilates yapanlar birçok sorunu kronikleşmeden çözebiliyor. Bunların başında ise bozuk postürler geliyor.

Gündelik yaşantımızda kadınlar genellikle otururken, araba kullanırken, masada çalışırken, çanta taşırken ya da bebek emzirirken çok yanlış pozisyonlarda duruyor. Bu duruş şekli bir süre sonra vücudun postürünün bozulmasına yol açıyor. Bunun sonucunda da hem sağlıksız bir vücut hem de dışardan bakıldığında hoş olmayan bir görüntü ortaya çıkıyor. Zamanla bu duruş bozuklukları güçsüzleşen kas, eklem ve iskelet sistemiyle kronik hale geliyor. Yaş ilerledikçe de vücut iyice deforme olarak kötü bir görüntü oluşuyor.

Pilates skolyoz, lordoz ve kifoza çare

Burada pilatesin çözüm gücü devreye giriyor. Pilates yapanların, özellikle aletli reformer pilates yapanların duruş bozuklukları büyük oranda değişiyor. Mesele skolyoz karşıdan bakınca omurganın S harfi şeklinde bükülmesiyle ortaya çıkıyor. Kifos ise halk arasında kamburluk olarak biliniyor ve torakal omurlar arkaya doğru fazlaca çıkıyor. Lordoz ise lumbar omurların içe göcüklüğü, yani bel çukurunun normalden fazla olması… Bu üç rahatsızlığın en önemli panzehiri ise pilates.

Sizin bu rahatsızlıklarınızdan biri varsa aletli pilates yaparak kısa süre içinde olumlu sonuç almaya başlarsınız. Pilates yaparak omurga, eklem ve kaslarının güçlenerek gerekli direnci gösterecek seviyeye gelir. Bu direnç sayesinde ve doğru pilates hareketleriyle postürdeki yamukluklar düzelmeye başlar. Siz ne kadar uzun süre ve düzenli olarak pilates yaparsanız vücudunuz da o kadar dik durmaya başlar.

Pilates yapanların duruşu değişiyor

Ankara Batıkent’te aletli reformer pilates yapanların en büyük değişimlerinden biri de duruş ve yürüyüşünde ortaya çıkıyor. Aletli pilatese başlamadan önce yanlış veya eğik oturan ya da dik yürüyemeyen, postür bozukluğu nedeniyle yürüyüşünde şekil bozukluğu olan bayanlar, Batıkent’te pilates yaptıktan sonra daha dik oturmaya ve çok daha dik yürümeye başlıyor. Bu nedenle de aletli pilates Batıkent ve civarındaki semtlerde her geçen gün çok çok daha fazla kitleler tarafından yapılıyor ve deneniyor.

Türkiye’de yaşayan bayanların genellikle yaşam kalitesi ve koşulları çok sağlıklı olmadığı için vücutta meydana gelen deformasyonlar için birebir çözüm sunan pilatesin bundan sonra daha fazla kitleler tarafından tercih edilmesi de bekleniyor. Ankara’da açılan yeni pilates salonlarının büyük rağbet görmesi de bu tabloyu destekliyor.

Ama şunu unutmamak gerekiyor. Pilatesi hangi amaçla yapacaksanız yapın mutlaka uzman ellerde yapılması gerekiyor.