Pilatesin ‘denizkızı’ kadınların belini inceltiyor

Pilatesin ‘denizkızı’ kadınların belini inceltiyor

Herkesin bildiği gibi bayanlar dış görünüşe çok önem veriyor. Ne yazık ki Türkiye’de bayanların çoğu sağlık için değil, dışardan nasıl göründükleri için bazı şeylere önem veriyor. Bu nedenle çok çeşitli estetik operasyonlardan diyetlere kadar farklı seçenekler deneniyor. Genellikle geçici sonuçlar alınan bu tür eylemler vücutta sağlık açısından da kalıcı bir etki bırakmıyor.

Pilates ise kadınlar için hem estetik görünüm hem de daha önemlisi sağlıklı bir vücuda sahip olmak için büyük bir fırsat sunuyor. Bugünkü bu yazımızda pilatesin sayısız faydalarından birini anlatacağız. Aletli reformer pilatesin önemli hareketlerinden biri olan marmeid yani denizkızı hareketi ile yan bel bölgesi hedefleniyor.

Türkiye Cimnastik Federasyonu 2. Kademe Pilates Antrenörlük Belgeli Pilates Eğitmeni Dilek Doğan Karaman, marmeid’in yan karın ve omuz açıcı bir egzersiz olduğunu belirterek, “Lateral fleksiyonda bir taraf esnerken diğer taraf çalışır. Lateral fleksiyon demek omurganın yana doğru eğilmesini sağlayan bir esneme hareketidir” dedi.

Yanlış beslenme neden oluyor

Dilek Hoca, yan karınlardaki yağlanmanın yanlış beslenme alışkanlığı ve hareketsizlik nedeniyle oluştuğunu anlatarak, “Yanlış beslenme, aşırı alınan şekerli gıdalar, hamur işi nedeniyle bu bölgede yağlanma oluyor. Doğumdan kalan kilolar da burada toplanıyor” diye konuştu. 

Marmeid hareketi sayesinde çapraz karın bölgesinin, kadınlarda simit olarak tabir edilen yağlı bel bölgesinin inceldiğini belirten Dilek Hoca, bu egzersizin sırtı esnettiğini ve omuzları da açtığını söyledi.

Marmeid hareketini pilates derslerinde rutin olarak yaptırdıklarını ifade eden Dilek Hoca, bu hareketin bazen kişiye göre farklı şekillerde uygulanabildiğini kaydetti.

Harekette hizalama önemli

Haftada 2 ya da 3 gün yapılan pilates egzersizlerinde karın bölgesini yoğun olarak çalıştırdıklarını ifade eden Dilek Hoca, şunları söyledi:

“Mermaid yan karına hitap ediyor. Hareketin en kritik noktası hareketin hizalanmasıdır. Başlangıç ve bitiş noktasında hareketin hizalanması önemli. Hareketi yaparken denizkızı gibi oturup, iki kalçamızı reformerın üzerinde hiç hareket etmeden ilyak başları karşıya bakarak bir kolumuz sabit olarak diğer kolumuzla esneme hareketi yapıyoruz. 8-10 tekrar yapıyoruz. Bu hareketi herkes yapabiliyor. Sadece reformerda yapılırken kullanacağımız yayın ağırlığı önemli.”

Reformer pilates beli inceltiyor

Kadınların pilatesle ilgili daha fazla bilinçlendiğini ifade eden Dilek Hoca, “Ankara’da çok iyi eğitimler veren hocaların ve salonların var. Biz ise deneyimli pilates eğitmeni kadromuzla Batıkent’teki pilates salonunda aletli ve reformer pilates eğitimleri veriyoruz. Batıkent pilates salonumuza gelen bayanların büyük bölümünde bel bölgesinde kalınlaşma ve yağlanma var. Pilates derslerimizi bu yağlanmaları gidermeye yönelik olarak planlıyoruz ve 10 ders sonra bayanların yan bel bölgelerinde kesin sonuç alıyoruz ve o bölgeyi inceltiyoruz. Aletli reformer aleti bu bölgenin giderilmesinde büyük bir rol oynuyor.”