Pilates eğitmeni olmak için ne yapmak gerekir?

Pilates eğitmeni olmak için ne yapmak gerekir?

Son dönemlerde özellikle kadınların vazgeçemediği aktivitelerden biri olan pilates her geçen gün daha popüler olmaya başladı. Ağrıları gideren, vücudu şekle sokan, sıkılaştıran, zayıflatan, rahatlatan ve özel bazı durumlarda tedavi sürecine katkıda bulunan pilatesin bunların dışında birçok faydası bulunuyor. Bayanlar da yaşadıkları sıkıntıya çözüm bulmak için aletli pilatese gidiyor. Bazı durumlarda ise doktor tavsiyesiyle sağlık sorunları nedeniyle insanlar pilatese başlıyor. Pilatese olan talep arttıkça da pilates salonlarına ve dolayısıyla da pilates eğitmenlerine olan ilgi artıyor. Belirli bir üniversite ya da meslek lisesi eğitimi verilmeyen pilates eğitmenliği için farklı meslek gruplarından insanlar bu açığı gideriyor.

Örgün eğitim şartı yok

Pilatesin ülkemizde çok eski bir geçmişi olmaması nedeniyle eğitim ya da yasal süreçleriyle ilgili düzenlemeler de son dönemlerde yapılmaya başlandı. Bir lise ya da üniversitede özel bir eğitimi bulunmayan pilates şimdilik sertikasyon sistemiyle işliyor. Yurtdışında çeşitli uzmanlıkları olan ve belirli kademelerde eğitimlerden geçen pilates hocaları için ülkemizde net tanımlar son dönemlerde yapılmaya başlandı.

Cimnastik Federasyonu belgesi

Öncelikle nasıl pilates hocası olunur, nasıl pilates eğitmeni olabilirim, pilates eğitmenliği sertifikası nereden alınmalı, kimler pilates eğitmeni olabilir ya da nasıl pilates eğitmeni olunur sorusunun yanıtını vermeden önce şunun altını net bir şekilde çizmemiz gerekiyor. Pilates eğitmeni olmak için Türkiye Cimnastik Federasyonu’nun 1. Kadame Pilates Yardımcı Antrenörlük Eğitimi ile 2. Kademe Pilates Antrenörlük Eğitimi’ni başarıyla bitirmeleri gerekiyor. Bunun yanı sıra yine Türkiye Cimnastik Federasyonu’nun belirli aralıklarla düzenlediği Pilates Gelişim Seminerleri’ne katılmaları gerekiyor. Eğer siz de pilates eğitmeni olmak ve bu alanda bir kariyer yapmak istiyorsanız mutlaka Türkiye Cimnastik Federasyonu’nun be eğitimlerine katılmanın ve yapılacak yazılı ve uygulamalı sınavlardan geçer not almanı gerekmektedir.

Pilates eğitmeni olmanın süreç içinde çok daha zorlaşacağı ise bir gerçek. Şu sıralar genellikle spor akademisi mezunları ve fizik, tedavi ve rehabilitasyon bölümlerinde okuyanların daha çok rağbet gösterdiği pilates eğitmenliği için çok farklı mesleklerden insanlar da ilgi göstermeye başladı. Ev hanımlarından serbest meslek mezunlarına, emlak danışmanlarından hemşirelere, öğrencilerden satış danışmanlarına veya jimnastikçilere kadar çok farklı meslekle uğraşan bayanlar artık pilates eğitmeni olmak istiyor.

Herkes pilates eğitmenliği yapabilir mi?

Pilates eğitmeni olmak istiyorsanız öncelikle pilatesi uzun süre yapıp nasıl yapıldığı konusunda detaylı ve derinlemesine bilgi sahibi olmalısınız. Daha sonra eğitimlere yönelebilirsiniz. Mat pilates ve reformer pilates konusunda eğitimler almalısınız. Bunun yanı sıra çocuk pilatesi, hamile pilatesi ve klinik pilates diye tabir edilen pilates alanlarında eğitimler almalısınız. Daha farklı disiplinlerde pilates hareketleri olmakla birlikte temelde bu eğitimler pilates hocası olmak için yeterlidir. Belirli bir üniversite eğitimi şartı olmadığı için isteyen herkes pilates hocası olabilir.

Ama iş sanıldığı kadar kolay değil. Yani her pilates eğitmeni olacağı diyen pilates eğitmeni olamıyor. Pilates eğitmeni olmak isteyenlerin iyi bir sporcu alt yapısı, kas ve anatomi bilgisi gerekiyor. Bunlarla birlikte, beslenme ve sporcu sağlığı konularında da önemli bir bilgi birikimi şart. Peki bunların hepsi var yeterli mi? Tabi ki yeterli değil. Pilates eğitmeni olmak için iyi bir anlatım kabiliyeti, güçlü bir iletişim ve sorun çözme yeteneği ve düzgün hitabet önem taşıyor. Pilates eğitmenlerinin tüm bu nitelikleri taşıması şart.

Sertifikasız pilates hocalarına dikkat

Pilates eğitmenliği için resmi ve bir yer açma ve bir yerde çalışmak için geçerli sertifikaların alınabildiği tek yer Türkiye Jimnastik Federasyonu. Bunun dışında hem bireysel ve de başkaca yerlerde pilates eğitmenliği sertifikası veriliyor. Merkezi Ankara’da olan Türkiye Cimnastik Federasyonu’nun dışında verilen sertifikların resmi olarak bir geçerliliği bulunmuyor. Eğer siz bir pilates salonu açmak istiyorsanız mutlaka ve mutlaka Jimnastik federasyonu’ndan sertifika almalısınız. Yoksa bir yer açamazsınız.

Federasyon dışında eğitmenlik sertifikası veren yerler var. Buralardan alınacak eğitimler ancak ve ancak sizin pilates konusunda sadece kendinizi daha çok geliştirmenize fayda sağlayabilir. Bunun ötesinde buralardan alınacak sertifikaların bir faydası bulunmuyor. Ancak öğrenmenin sınırı yoktur ilkesiyle ne kadar çok ve farklı yerlerden eğitim alırsanız pilates konusunda daha çok ve doğru bilgiye ulaşabilirsiniz.