Aletli pilates hareketi Tree ile karın yağlarınızdan kurtulun

Aletli pilates hareketi Tree ile karın yağlarınızdan kurtulun

Bu yazımızda aletli reformer pilates hareketlerini nasıl yapıldığını ve bu hareketlerin vücudumuzda yarattığı etkilerini anlatmaya devam ediyoruz. Şimdi size pilatesin orta seviye hareketlerinden biri olan Tree (short box) yani ağaç hareketini anlatacağız…

Aletli reformer pilates yapmak isteyen bayanların orta seviyeye geldikçe ancak yapabildiği bu hareket sayesinde karın kasları, sırt açıcıları, quadriceps (ön üst bacak kasları), diz arkası kirişi ve kalça esnetici gerginliği çalışıyor.

Reformer hareketinin üzerinde yapılan bu hareket için box’u kısa durumda kullanıyoruz. Harekete başlama pozisyonu önemli. Box üzerinde oturur pozisyonda sırt düz, baş omurga ile aynı çizgide bulunuyor. Box’un arkasından bir el mesafesi bırakıyoruz. Bir ayağımız ayak bandının altında, diğer ayak dizimizi göğsümüze getiriyoruz. Bacağımızı eller ile kalça altında birleştiriyoruz. Dirsekleri dışarda tutuyoruz.

Hareketi yaparken Box’un üzerinde dik durarak birçok kez düzleştirip büküyoruz. Doğal solunum yapıyoruz. Düz dizimizle bacağımızı başımıza çekip başımızı dize düşürüyoruz. Daha sonra bacağımızı vücudumuza yakın tutarak box üzerinde sırt ağırlığımızı değiştiriyoruz. Bacağımız tavana ulaştıkça nefes alıyoruz. Yürür gibi yaparak, eller arkaya doğru bırakılır. Bacak tavana doğru uzamaya devam eder. Bu arada üst bacan kasları en çok esnediği noktaya ulaşır.

Tree hareketi nasıl yapılır?

Tree hareketini ilk kez yapacaklar box üzerinde otururken dizleri bükmeye ve düzleştirmeye odaklanmalı. Omurganızı düz tutmalısınız. Sırtınızı dik tutmanız için gerekirse bacağınızı aşağı düşürebilirsiniz. Bu egzersizde ilerleme kaydetmek için bacağınızı gerginleştirin ve ellerinizi bacaktan yukarı ve aşağı düşürmelisiniz.

Hareketi yaparken, göbeği omurgaya çekmeye, dik oturmaya, sırtı dik tutmaya, kontrollü olmaya ve sonumun yapmaya dikkat etmek gerekiyor.

Bu hareketi yaparken eğer omurga probleminiz varsa sırtınızı yuvarlamayın. Kalça ve diz problemleri olanlarla, protezi olanların da dikkatli olması gerekiyor. Bu hareketi yaptıktan sonra vücudumuzun oldukça esnediğini hissedeceksiniz.

Türkiye Jimnastik Federasyonu 2. Kademe Pilates Eğitmenlik Sertifikasına sahip deneyimli pilates eğitmeni Dilek Doğan Karaman, bu hareketin aletli pilatesin ana egzersizlerinden biri olmamasına rağmen büyük faydası bulunduğunu söyledi. Dilek Hoca, Tree hareketini orta seviyeye gelen üyelere yaptırdıklarını belirterek, “Başlangıç seviyelerinde bu hareketi yapmak kolay değil. İlk başlayanları aletli reformer pilatesle vücudun tamamını sıkılaştırdıktan sonra ve özellikle sırt, bel ve karın kaslarını güçlendirdikten sonra bu hareketi yaptırabiliyoruz. Üyeler ilk başlarda biraz zorlansa da hareketi yavaş yavaş doğru yapmaya başlıyor. Bu hareket karın kaslarını çalıştırarak gidiyor vücudun diğer bölgelerini çalıştırıyor” dedi.