Aletli pilates ile zayıflamak bir şehir efsanesi mi?

Aletli pilates ile zayıflamak bir şehir efsanesi mi?

Pilatesin faydalarını duymayan kalmamıştır belki de… Pilatesle gençleşen, pilates yaparak zayıflayan, pilates eğitimi alarak kilo veren, aletli pilates yaparak ağrılarından kurtulan veya reformer pilates yaparak boyu uzayan insan hikayeleri duymuşuzdur. Peki, bunlar gerçekten oluyor mu? Yani bir kişi ya da bir bayan pilates yaparak bunları gerçekleştirebilir mi? Bu kadar hikaye anlatıldığına göre bir gerçek payı olmalı mıdır bu işin?

Şunu söyleyebiliriz pilates yapan bir kişi mutlaka ve mutlaka olumlu anlamda değişimler yaşıyor. İşin temeli aslında şu:

Siz egzersiz ya da spor yaparak, kaslarınızı, eklemlerinizi ve bağlarınızı harekete geçiriyorsunuz. Vücudunuzun direncini arttırıyorsunuz. Bunun sonucunda da vücut bu hareketlere olumlu cevap veriyor ve daha fazlasını istiyor. Siz de buna devam ettikçe değişimler yaşanıyor. Yani siz düzenli şekilde pilates egzersizleri ya da spor yaparsanız vücudunuzun çok fazla değiştiğini göreceksiniz.

Yukarıda bahsettiğimiz ve pilates eğitimi alarak elde edebileceğimiz değişimlerin duruma göre değiştiğini söyleyebiliriz. Öncelikle pilates yapacak kişinin fiziki durumuna, yaşına, boyuna, kilosuna ve kas yapısına göre pilatesin etkisi farklı oluyor. Bu nedenle öncelikle pilatesi ne için yapmak istediğimize karar vermek gerekiyor. Çünkü elde edeceğimiz sonuçlar ona göre değişiyor.

Bayanlar pilates yaparak hem sıkılaşıyor hem de daha ince görünüyor

Doktorlar reformer pilates tavsiye ediyor  

Eğer vücudumuzda belli bir rahatsızlığınız varsa ve doktorunuz pilates yapmanızı tavsiye ettiyse pilatesin iyileştirici etkisine ihtiyacınız var demektir. Bu hareketleri alanında uzman pilates eğitmenleriyle yapmanız durumunda zamanla iyileştiğinizi göreceksiniz.

Pilatesi duruşunuzu düzeltmek için yapıyorsanız da pilatesten beklediğiniz etkiyi alabilirsiniz. Pilates eğitmenlerini size uygulayacağı hareketler belli bir sürede duruşunuzun düzelmesine neden olacaktır. Siz eğer pilatesi sıkılaşmak ya da bölgesel yağlardan kurtulmak için yapıyorsanız pilatesin buna da bir çözümü olacaktır. Zaten pilates hareketlerinin ilk etkisi vücudu sıkılaştırmak oluyor. Daha sonra da bölgesel hedeflemelerle vücudunuzu belli formlara sokabiliyorsunuz.

Düzenli aletli pilates yapanlarda stres azalıyor

Peki pilatesle kilo verebilir misiniz?

Haftada sadece ve tek başına 2 saat pilates yaparak zayıflayamazsınız. Sadece pilates yaparak da değil, eğer siz düzenli ve sağlık beslenme alışkanlığınız yoksa normal koşullarda ne yaparsanız yapın zayıflayamazsınız. Pilatesle birlikte biraz beslenme düzenimize dikkat edersek ve yürüme ya da bisiklet veya yüzme gibi sporlarla pilatesi de desteklersek inanılmaz bir sonuç elde edebiliriz. Bu sayede vücudumuz sıkılaşıp forma girdiği gibi fazla kilolardan da kolayca kurtulabilir.

Diğer taraftan pilates yapmak bazı durumlarda sizi zayıflatmayabilir. Reformer pilates yapıyorsunuz ve pilatese başladığınızda 70 kiloydunuz. Zamanla vücudunuzun sıkılaştığını ve bölgesel olarak forma girdiğinizi farkedersiniz. Ama tartıya çıktığınızda 70 kilo olabilirsiniz. Kilonuz aynı kalsa bile vücut daraldığı için 1-2 beden bile küçülebilirsiniz. Çünkü aletli pilates yaparak vücudunuzdaki yağları kasa dönüştürebilirsiniz. Vücuttaki kasların hacmi yağlara göre daha düşük olsa bile kasların ağırlığı yağlara göre daha fazladır. Bu nedenle bazı insanlar daha zayıflamış olsalar bile aynı kiloda kalabilirler.

Aletli reformer pilates vücudun dengesini sağlamada büyük rol oynuyor

İstikrarlı şekilde pilates yapmaya devam

Pilates yaparken en çok dikkat etmemiz gereken noktalardan bir diğeri ise istikrar… Eğer aletli reformer pilatesi istikrarlı bir şekilde yaparsanız vücudunuzun da buna tepkisi çok daha iyi olacaktır. Hergün pilates yapanlar olduğu gibi haftada 2 ya da 3 saat pilates yapanlar da oluyor. Ancak istikrarını bozmayan ve pilatesi önemseyen herkes bunun karşılığını fazlasıyla alıyor.

Bayanlar pilatesle stresten bile kurtuluyor

Ankara Batıkent’te aletli pilates ve reformer pilates eğitimlerinin verildiği bir salonuna gelen bayanlar üzerinde yapılan bir araştırma pilatesin etkili sonuçlarını ortaya koydu. Pilates eğitimi alanlar bayanların tamamı pilates yapmaya başladıktan sonra olumlu anlamda çok fazla değişimler yaşandığını söyledi. Pilatesin en büyük etkisinin sıkılaşmak olduğunu ifade eden bayanlar, aynı zamanda ağrılardan kurtulduklarını ve daha zayıf görünerek vücutlarının daha düzgün bir forma girdiğini dile getirdi. Bazı bayanlar uykularının da düzene girdiğini ve bazıları ise yaşadıkları stresle daha kolay başettiklerini vurguladı.