Aletli pilates yaparak bir taşla 2 kuş vurmak

Aletli pilates yaparak bir taşla 2 kuş vurmak

Bugün bel fıtığı ve aletli pilates üzerine Ankara Batıkent’teki pilates salonlarının başında gelen Madame Pilates’in deneyimli hocalarından Dilek Doğan Karaman ile birlikteyiz. Bel fıtığı olanlar pilates yapabilir mi ya da bel fıtığı pilates yapmaya engel mi veya bel fıtığı için pilates egzersizleri nelerdir gibi soruların cevabını almaya çalışacağız. Klinik pilates de adlandırılan aletli pilates egzersizleri bel ağrılarına ne kadar iyi geliyor? Bu sorunun da cevabını Dilek Hoca’dan alacağız.

Öncelikle şunu belirtmeliyiz, bel fıtığı rahatsızlığı tamamen fizik tedavi yöntemleriyle ele alınması gereken bir durum. Ancak aletli pilates bel ağrılarının giderilmesi ve beldeki eklem ve bağların güçlendirilmesi için büyük önem taşıyor.

Günümüzde hareketsizlik, fazla kilo, vücudu yanlış kullanma ve doğum gibi nedenlerden ötürü kadınların önemli bir bölümünde bel fıtığı rahatsızlığının olduğunu söyleyen Dilek Hoca, doktorların hastalarına uzman ellerde olmak kaydıyla aletli pilates tavsiye ettiğini söyledi.

Bel fıtığı için hangi pilates egzersizleri

Aletli pilatesin ilk çıkış noktalarından birinin iyileştirici odaklı olduğunu dile getiren Dilek Hoca, özellikle omurga rahatsızlıkları, diz eklem sorunları, kas gelişim yetersizliğinde ve ostereopozda pilatesin faydalarının görüldüğünü dile getirdi. Aletli pilatesin özellikle omurga üzerinde direk etkisi olduğunu anlatan Dilek Doğan Karaman, “Aletli pilateste postur ve hizalama öne çıkıyor. Bazıları tarafından klinik pilates olarak adlandırılan pilates, burada omurgaya güç veriyor. Bel fıtığı olup da pilates yapacakların dikkat etmesi gereken bir nokta doğru hareketleri yaptıracak bir eğitmene kendini teslim etmeleri. Çünkü yüzlerce hareket var ve bele çok fazla yüklenmeden bu hareketlerin içinden doğru hareketleri seçmek gerekiyor. Herkesin eklem aralığı farklı olabiliyor, bazıları kilolu bazıları zayıf olabiliyor. Hareketlerin de buna göre seçilmesi gerekiyor” diye konuştu.

Pilates ile bel fıtığı ağrılarına son

Dilek Hoca, Batıkent’in pilates için oldukça ilgi çekici bir yer olduğunu ve Batıkent Pilates salonları arasında önemli bir yer edindiklerini vurgulayarak, “Biz, Batıkent’te pilates yapmak isteyip de bel fıtığı olan üyelerimize özel programlar uyguluyoruz. Madame Pilates’teki üyelerimize doktorlarından aldıkları tavsiyelerine göre destekleyici programlar hazırlıyoruz. Günlük hayattaki ağrıları pilatesle gideriyoruz.” dedi. Pilates egzersizlerini yaparken, beli ve omurgayı güçlendirecek hareketlere önem verdiklerini dile getiren Dilek Hoca, “Bel fıtığı olanların durumuna göre bakıyoruz. İleri derecedeyse özel derse alıyoruz. Çok fazla değilse bel fıtığı olanlar 2-3 kişilik grup derslerine de katılabiliyor. Normal üyelerle birlikte de aletli pilates yapabiliyoruz. Sadece pozisyon ve hareketlere dikkat ediyoruz. Bel fıtığı olanlara ders sonlarında özel eğzersizler yaptırıyoruz” görüşünü aktardı.

Bel fıtığı olup da aletli reformer pilates yapanların 4-5 dersten sonra ağrılarının azaldığını ve 8-10 ders sonra ise kesin sonuç almaya başladıklarını söyleyen Dilek Hoca, şunları söyledi:

“Omurgada inanılmaz sonuçlar alıyoruz. Omurganın arasındaki blokajlar uzuyor. Omurganın duruşu değişiyor. Dolayısıyla bele sinirlerin yaptığı baskı azalıyor ve 4-5 ders sonra üyeler rahatladıklarını söylüyor.
Bel kasları da güçsüz oluyor. Omurganın arasında beli düz tutan kaslar var. Onları güçlendiriyoruz. Üyenin bel fıtığını iyileştiriyoruz ve tamamen ortadan kaldıramıyoruz diyemeyiz. Kişiler aletli pilates yaparak ağrılarında kurtulur ve daha güçlü bir yapıya bürünür. Bu sayede de vücuda binen yük azalır. Burada kişilerin vücudunu düzgün kullanmaları da önemlidir.”

Dilek Doğan Karaman

Bel fıtığı olanlara vücudunun nasıl kullanması gerektiği konusunda bilgi verdiklerini söyleyen Dilek Hoca, bayanların aletli pilates yaparak hem bel ağrılarından kurtulduklarını hem de sağlıklı bir vücuda sahip olduklarını söyledi. Dilek Hoca, kadınların aletli pilates sayesinde iyileşirken sıkılaştığını, sıkılaşırken de iyileştiğini kaydetti. Dilek Hoca, bayanların öncelikle kilo almamaları gerektiğinin altını çizerek, alınan 1 kilonun eklemlere 5 kiloluk bir yük verdiğini dile getirdi.

Batıkent’te pilates ihtiyacını gideriyor

Üyelerin yüzde 20’sinde bel fıtığı olduğunu vurgulayan Dilek Hoca, “Bel fıtığı olan çok sayıda insan var aslında. Pilatesin bel fıtığına iyi geldiğini duyanlar ve doktorlarından öneri alanlar bize geliyor. Ankara Batıkent pilates için farklı seçenekler sunsa da bizim uzmanlık alanlarımızdan biri olduğu için bel fıtığı konusunda Madame Pilates’e gelenlere aletli reformer pilates yaptırarak kesi sonuçlar alabiliyoruz. Batıkent’teki taleplere cevap veriyoruz. Batıkent’ten başka Ankara’nın farklı semtlerinden Eryaman, Ümitköy, Yenimahalle, Çakırlar, Demetevler, Keçiören gibi yerlerden bize geliyorlar.”